Η Ιστορία του

Η Ιστορία του

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, βρίσκεται στην περιοχή του Βαρβασίου λίγο έξω από την πόλη της Χίου, μια περιοχή που ήταν και ακόμη σήμερα παραμένει σε κάποιο ποσοστό προσφυγική. Επομένως ήταν και είναι περιοχή με αυξημένα προβλήματα, τα οποία χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν.

Το σχολείο χτίστηκε το 1936, όταν Υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου μαζί με τα σχολεία του Βουνακίου και της Στρατήδαινας. Όταν άρχισε να λειτουργεί γράφτηκαν 357 παιδιά. Στην πρώτη τάξη τη χρονιά εκείνη φοίτησαν 65.

Πριν το 1936, ονομαζόταν Προσφυγικό Σχολείο του Αγιασμένου. Στεγαζόταν σ' ένα οίκημα κοντά στην Παναγιά τη Φάρκαινα και λειτουργούσε σαν διθέσιο. Τα παιδιά του συνοικισμού του Βαρβασίου φοιτούσαν διασκορπισμένα σε άλλα δημοτικά της Χίου.

Στην αρχή είχε τέσσερις αίθουσες και για πολλά χρόνια λειτούργησε σαν τετραθέσιο και τώρα ως δεκαθέσιο .

Στην κατοχή, μετά τον βομβαρδισμό στο διδακτήριο εγκαταστάθηκε το Πρωτοδικείο Χίου. Το 1965 έγινε η προσθήκη ακόμη δυο αιθουσών διδασκαλίας, δύο γραφείων και μιας αποθήκης.


5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου © 2023 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε